زایمان طبیعی یکی از دلایل اصلی برای شل شدن یا پارگی پرینه در زنان میباشد که درد و ناراحتی را برای آنها به همراه دارد. پارگی پرینه برای خانمها مشکلاتی را به همراه دارد که خوشبختانه میتوان آن را با جراحی ترمیم نمود. پس از ترمیم پرینه زنان احساس بهتری خواهند داشت و کیفیت زندگی زناشویی آنان نیز بهبود خواهد یافت. این عمل یکی از عملهای زیبایی در دنیا محسوب میشود که زنان برای جوانسازی، تنگ کردن و ترمیم پرینه از آن استفاده میکنند.
پرینه چیست؟
پرینه به ناحیه بین مقعد و واژن گفته میشود که زایمان طبیعی یکی از دلایل اصلی برای آسیب دیدن آن میباشد. آسیبهای وارد شده به پرینه اگر به علت زایمان طبیعی باشد پس از زایمان با بقیه ترمیم میشود اما اغلب زنان پس از آن احساس ناخوشایندی خواهند داشت. میتوان با جراحی به ترمیم پرینه پرداخت.
ترمیم پرینه چیست؟
ترمیم پرینه یک عمل جراحی زیبایی محسوب میشود که در ناحیه پرینه صورت میگیرد و آسیبهای وارد شده به پرینه را ترمیم مینماید. پرینه میتواند به دلیل زایمان طبیعی یا برقراری رابطه جنسی مکرر دچار آسیب و پارگی شود که با این عمل قابل ترمیم میباشد.
این جراحی نیازمند مهارت بالا میباشد و باید توسط پزشک متخصص زنان صورت گیرد. در ترمیم کردن پرینه زائدههای گوشتی یا پوستهای اضافه برش داده و برداشته میشود. عمل ترمیم پرینه حدود 30 تا 45 دقیقه زمان میبرد و با بی حسی موضعی قابل انجام میباشد. پس از آن بیمار باید به توصیههای پزشک جهت انجام مراقبتهای پس از جراحی عمل کرده و حدود 6 تا 8 هفته پس از آن از برقراری رابطه جنسی پرهیز کند.
همچنین بخوانید: درمان کیست غده بارتولن
درجات پارگی و ترمیم پرینه
پزشکان متخصص با توجه به میزان پارگی و شدت درگیری بافت پرینه آن را به درجات مختلفی تقسیم کردهاند که در زیر به آن میپردازیم:
پارگی درجه 1 : متداولترین نوع پارگی پرینه میباشد که کمی از پوست پاره شده و خود به خود بدون نیاز به بقیه ترمیم میشود.
پارگی درجه 2 : پوست پرینه و کمی از ماهیچهها دچار پارگی میشود که با کمی بقیه قابل ترمیم میباشد. پارگی درجه دو نیز در زایمان طبیعی بسیار شایع میباشد. در زایمان طبیعی برای سهولت تولد کودک از اپیزیوتومی استفاده میشود که برشی در ناحیه پرینه میباشد. این برش میتواند به پارگی درجه دو پرینه منجر شود.
پارگی درجه 3 : در پارگی درجه سه پوست و ماهیچه پرینه دچار پارگی میشود که حتماً باید بقیه شوند. ترمیم پرینه در این حالت حدود 2 ماه طول میکشد.
پارگی درجه 4 : در این مرحله علاوه بر پوست و ماهیچه پرینه، عضلات و بافتهای اطراف مقعد نیز دچار پارگی میشوند. در پارگی مرحله 4 ممکن است در برخی از زنان مشکلات بیشتری از جمله بی اختیاری فراهم کنند.
دلایل پارگی پرینه
دلایل مختلفی میتوانند موجب پارگی پرینه شوند. اما مهمترین دلیل پارگی و آسیب پرینه زایمان طبیعی میباشد. در هنگام زایمان طبیعی اگر بافت پرینه حالت کشسانی نداشته باشد پارگی میتواند بیشتر شود. دلایلی که در پارگی پرینه تأثیر زیادی دارند عبارتند از:
- زایمان طبیعی برای اولین بار
- جلو قرار داشتن صورت جنین
- درشت بودن نوزاد
- اضافه وزن بیش از حد در دوران بارداری
سایر علتهایی که موجب پارگی پرینه میشوند:
- چاقی
- افزایش سن
- سرفههای مزمن و مکرر
- داشتن رابطه جنسی مکرر و زیاد
- وجود تومورهای لگنی
علائم نیازمند بودن به ترمیم پرینه
برخی از علائم نشان دهنده آسیب دیدن و پارگی پرینه میباشد و در زنان احساس ناخوشایندی میکند. در این صورت نیاز به ترمیم پرینه وجود دارد. از جمله این علائم موارد زیر میباشند:
- احساس درد در هنگام برقراری رابطه جنسی
- احساس فشار در لگن
- ناراضی بودن از رابطه جنسی
- احساس پر بودن زیر دل
- عفونتهای واژینال
- تکرر یا بی اختیاری ادرار
- به ارگاسم نرسیدن
عوارض عدم ترمیم پرینه
برخی از موارد همچون زایمان طبیعی پارگی پرینه را حتماً به همراه دارد و نمیتوان از آن جلوگیری نمود اما اگر پس از آن به ترمیم پرینه پرداخته شود میتواند آسیبهای وارد شده و عوارض پس از آن را کاهش داد. اگر به ترمیم پرینه بی توجه شود میتواند تاثیرات بدی بر روی سایر نقاط بدن که با آن درگیر هستند بگذارد. از جمله عوارض پارگی و عدم ترمیم پرینه عبارتند از:
- تأثیر منفی بر روی عضلات مقعد
- عود کردن پارگی پرینه
- باز شدن بقیهها
- تأثیر منفی بر روی عضلات لگن
- تأثیر منفی بر روی عملکرد واژن
- نامطلوب شدن رابطه جنسی
- به وجود آمدن بافت اضافه بر روی پرینه
- به وجود آمدن ظاهر نامناسب برای پرینه
روش انجام ترمیم پرینه
عمل ترمیم پرینه با بی حسی موضعی صورت می گرد که مدت آن 30 تا 45 دقیقه طول میکشد. در این عمل دیوارههای پشتی واژن را به هم نزدیک کرده و آنها را به هم متصل میکنند که این روش برای تنگ کردن آن صورت میگیرد. اگر پرینه در هنگام آسیبدیدگی دچار بافت اضافه شده باشد در این روش آن بافت و ضایعه را برش داده و بر میدارند و سپس با بقیه محل باز شده را میبندند.
مزایای ترمیم پرینه
مزایای ترمیم پرینه برای خانمها بسیار میباشد و میتواند احساس ناخوشایندی که در آنها در اثر آسیب به واژن و پرینه به وجود آمده بود را بر طرف سازد. از جمله مزایای ترمیم پرینه عبارتند از:
- نامشخص بودن جای برش و بقیه
- از بین رفتن جای زخم و بقیه زایمان طبیعی
- بهبود کیفیت رابطه جنسی
- رفع افتادگی دهانه واژن
- رفع چروکها و تیرگی پرینه
- رفع گشادی واژن
- رفع خارش واژن
- رفع بی اختیاری ادرار
- افزایش زیبایی واژن
همچنین بخوانید: انواع زخم دهانه رحم
اقدامات قبل از ترمیم پرینه
بهتر است خانمها قبل از عمل ترمیم پرینه اقدامات زیر را انجام دهند:
- درمان عفونتهای قارچی و باکتریایی واژینال
- انجام تست پاپ اسمیر
دوره نقاهت پس از ترمیم پرینه
بهبودی کامل پس از عمل ترمیم پرینه حدود 6 ماه میباشد. اما به طور کلی باید یک هفته پس از عمل کامل استراحت کنید و پس از گذشت 3 هفته میتوانید به کارهای عادی خودی بپردازید.
مراقبتهای پس از ترمیم پرینه
پس از انجام عمل ترمیم پرینه بهتر است مراقبتهای زیر را داشته باشید تا روند بهبود تسریع گردد:
- رعایت کردن بهداشت لباس زیر
- خشک نگه داشتن ناحیه جراحی
- عدم برقراری رابطه جنسی بین 6 تا 8 هفته
- پرهیز از ورزشهای سنگین
- مصرف داروهایی که پزشک متخصص تجویز کرده است.
- مصرف زیاد غذاهایی که فیبر دارند مانند سبزیجات
- بلند نکردن اجسام سنگین
عوارض ترمیم پرینه
عمل ترمیم پرینه باید توسط پزشک متخصص و ماهر صورت گیرد که در کنار آن به نکات پس از جراحی نیز توجه گردد عوارضی نخواهد داشت. اما در غیر این صورت میتواند یبوست، خونریزی، عفونت یا تورم را به همراه داشته باشد.
سخن پایانی
ناحیه پرینه و واژن میتواند به دلایل مختلفی که گفته شد دچار آسیب و پارگی گردد. آسیب رسیدن به پرینه میتواند مشکلات متعددی را برای زنان به همراه داشته باشد. برای جلوگیری از این آسیبها بهتر است برای ترمیم پرینه اقدام کرده و با پزشک متخصص مشورت نمایید.
برای تماس با مطب دکتر ناهید مظاهری با تجربه درخشان 20 ساله در حوزه ی دکتر زنان با شماره زیر تماس بگیرید: