زایمان طبیعی، مزایا و معایب آن چیست؟

زایمان طبیعی

همان طور که می‌دانید نوازد در زایمان طبیعی، از دهانه واژن و از راه انقباضات خارج می‌گردد. این انقباضات منجر به گشاد شدن دهانه رحم و سهولت در روند به دنیا آمدن نوازد می‌شود.هنگامی که مادر برای تولد نوزاد، زایمان طبیعی را انتخاب می‌کند می‌تواند هم به روش اپیدورال و هم به صورت کاملا طبیعی زایمان کند. در روش اپیدورال مادر بی‌حس شده و هنگامی که برای زایمان کاملا آماده شد، بایستی کمی فشار بیاورد تا کودک از راه واژن خارج گردد، اگر نوزاد خارج نشد، پزشک از طریق دستگاه وکیوم نوزاد را بیرون می‌کشد.

البته خوب است بدانید که این عمل، ممکن است برای نوزاد کمی خطر آفرین باشد اما اگر پزشک تجربه کافی داشته باشد هیچ یک از این روش‌ها برای نوزاد خطر آفرین نخواهد بود. اگر قصد انجام زایمان طبیعی دارید، حتما با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید تا از ایمن بودن آن اطمینان کسب نمایید.

چه افرادی گزینه مناسب برای زایمان طبیعی هستند؟

  • زایمان فرزند اول‌عدم ابتلا به بیماری خاص
  • سپری شدن سی و هفت هفته بارداری به طور کامل
  • داشتن وزن بدنی متعادل

ناگفته نماند که در برخی موارد احتمال ایجاد عوارض هنگام زایمان وجود دارد. به همین دلیل پزشک باید به دقت به بررسی تمامی جوانب بپردازد. مواردی که در زیر به آن اشاره خواهیم نمود از جمله آن‌ها می‌باشد:

  • احتمال چندقلوزایی
  • احتمال به دنیا آمدن نوزاد با پا
  • وزن بدنی در دوران بارداری
  • عوارض بارداری مثل دیابت بارداری و یا مسمومیت بارداری

مزایای زایمان طبیعی

در زایمان‌طبیعی، تغییرات بدن مادر جهت آماده شدن برای زایمان، به طور غریزی و بی‌دخالت پزشک صورت می‌گیرد. در این قسمت به شرح بعضی از مزایای زایمان‌طبیعی می‌پردازیم:

  • امکان همراهی همسر در این نوع از زایمان
  • تماس بدنی مادر با نوزادش، بلافاصله پس از زایمان
  • مادر راحت و بی‌دردسر می‌تواند نوزادش را در آغوش بگیرد و به او شیر بدهد.
  • بعد از زایمان طبیعی مادر مشکلی در انجام کارهایی نظیر راه رفتن، در آغوش کشیدن نوزاد و استحمام مواجه نخواهد شد.
  • با توجه به اینکه در این روش از زایمان داروی مسکنی به مادر داده نمی‌شود، به هیچ عنوان مشکل حساسیتی برایش پیش نخواهد آمد.

 

مزایای زایمان طبیعی

مراحل زایمان طبیعی

هر بانوی بارداری تجربه متفاوتی از زایمان طبیعی خواهد داشت. حتی مدت زمان زایمان، برای همه یکسان نخواهد بود. در واقع زایمان‌طبیعی، مراحل یکسانی دارد که در این جا به توضیح آن می‌پردازیم:

مرحله اول: زایمان اولیه

اولین مرحله زایمان، درست زمانی است که مادر انقباضاتی را در رحم خود حس می‌کند، این انقباضات باعث گشاد شدن دهانه رحم می‌شود و کمک می‌کند که نوزاد به سمت کانال تولد هدایت شود. این مرحله طولانی‌ترین مرحله زایمان‌طبیعی محسوب می‌شود که به دو فاز اولیه و فعال تقسیم‌بندی می‌شود.

فاز اولیه زایمان

در مرحله فاز اولیه، باز شدن دهانه رحم آغاز می‌شود. در پی گشاد شدن واژن، ترشحات صورتی رنگ و شفافی روئت می‌شود. این مرحله ممکن است از چند ساعت تا چند روز ادامه یابد. در اکثریت مادران، بروز این انقباضات مشکلی را به وجود نمی‌آورد، بنابراین در این مرحله سعی کنید آرامش خود را حفظ نمایید. آنچه در این مرحله توصیه می‌شود، عبارتند از:

راه رفتن و پیاده روی و تاثیر آن در زایمان طبیعی

  • گوش دادن به یک موسیقی آرام و لذت بخش
  • استحمام
  • تغییر پوزیشن
  • انجام تکنیک‌های تنفس

فاز فعال زایمان

اکنون دهانه رحم به مقدار ۶ تا ۱۰ سانتی متر باز شده است و انقباضات منظم‌تر و شدیدتر خواهند بود. بعضی از مادران در این مرحله افزایش فشار در پشت خود را احساس می‌کنند. فاز فعال زایمان ۴ تا ۸ ساعت ادامه پیدا می‌کند و و دهانه رحم هر یک ساعت تقریبا، یک سانتی متر گشاد می‌شود.

مرحله دوم: زایمان

در این مرحله از زایمان طبیعی ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد که نوزاد متولد شود. در این مرحله مادر بایست به خود فشار بیاورد. لازم است این را بدانید که مادر نباید به صورت خود فشاری وارد کند. کمتر شدن مقدار فشار از پاره شدن واژن جلوگیری می‌کند. پس از بیرون آمدن سر نوزاد بقیه بدن نیز آرام آرام خارج می‌شود و باید مجاری تنفسی نوزاد تمیز شود.

مرحله سوم: انتقال جفت

همین که نوزاد بیرون آمد، مادر احساس آرامش و راحتی بیشتری خواهد داشت. حال وقت آن رسیده که نوزاد بر روی شکم یا بازوی مادر قرار بگیرد. مدت زمان خارج شدن جفت بین ۵ تا ۳۰ دقیقه متغییر است. تا خروج کامل جفت، بهتر است که مادر به نوزاد خود شیر بدهد.

بعد از تولد نوزاد در زایمان طبیعی ، از تعداد انقباضات و شدت آن کم می‌شود. پزشک جفت خارج شده را چک می‌کند تا از سالم بودن آن اطمینان یابد. رحم باید به خوبی پاک شود و هرگونه قطعه باقی مانده در رحم مادر، به کلی خارج شود تا از بروز هر گونه خونریزی و عفونت عملا جلوگیری شود. بعد از خروج جفت، انقباضات رحم ادامه می‌یابد تا رحم به اندازه طبیعی خود برگردد. در این مرحله، پزشک با ماساژ دادن شکم مادر، از سفت شدن رحم مطمئن می‌شود.

مراحل زایمان طبیعی

امتیاز روانی زایمان طبیعی

در این روش دوره نقاهت بسیار کم بوده و روند بهبودی پس از زایمان به سرعت پیش می‌رود. این کوتاه‌تر بودن دوره نقاهت، سبب می‌شود که مادر حالت عصبی کوتاه‌تری را داشته باشد. مادری که زایمان طبیعی را برای به دنیا آمدن نوزادش انتخاب می‌کند، حس می‌کند که در تولد نوزادش نقش بسزایی داشته است و این موضوع به او قدرتی باور نکردنی می‌دهد. اما در زایمان به روش سزارین، مادر عملا هیچ گونه تلاشی برای تولد نوزادش ندارد و این می‌تواند بار روانی منفی برای مادر داشته باشد.

برای تماس با مطب دکتر ناهید مظاهری، دکتر زنان اصفهان با شماره زیر تماس بگیرید:

مقالات مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی مقالات
برچسب ها