تاخیر در قاعدگی هیشه به معنای بارداری نمی باشد و باید پیگیری شود تا علت دقیق آن مورد بررسی قرار گیرد. دلایل تاخیر در قاعدگی و راه های درمان آن موضوع مورد بررسی در این مقاله است. با ما همراه باشید. چرخه نرمال قاعدگی برای زنان هر 28 روز می باشد اگر این چرخه کمتر از 21 و بیشتر از 35 روز باشد چرخه قاعدگی دچار بی نظمی شده است. قاعدگی نامنظم از مشکلات شایع در بین خانم ها می باشد. در برخی از مواقع خونریزی شدید و طولانی وجود دارد و در برخی موارد دیگر ممکن است تاخیر در زمان پریودی رخ دهد که در هر صورت باید به پزشک متخصص مراجعه نمود.
تاخیر در قاعدگی می تواند به دلایل مختلفی همچون استرس، اختلالات تیروئید، نواسان وزن و… صورت گیرد که در ادامه این مقاله به بررسی دقیق تر هر یک و راه های درمان آن با توجه به علت بروز این مشکل خواهیم پرداخت.
علت تاخیر در قاعدگی
تومور هیپوفیز
این مورد از موارد نادر می باشد اما در برخی از موارد پرولاکتینوما که نوعی تومور هیپوفیز می باشد و مقادیر زیادی پرولاکتین تولید می کند می تواند موجب تاخیر در قاعدگی شود. لازم به ذکر است پرولاکتین نشانگر تولید شیر مادر می باشد.
دیابت
استفاده از روش های ضد بارداری
انواع مختلف روش های ضد بارداری همچون مصرف قرص ضد بارداری می تواند منجر به تاخیر در قاعدگی شود.
سندرم تخمدان پلی کیستیک
این سندرم می توان در تاخیر در قاعدگی نقش بسزایی داشته باشد. در برخی از ماه ها هم که پریودی صورت می گیرد ممکن است با خونریزی شدید همراه باشد.
بارداری
رایج ترین دلیل تاخیر در قاعدگی بارداری می باشد.
استرس
استرس بر غده هیپوفیز تاثیر زیادی می گذارد و می تواند هورمون هایی که سبب تحریک تخمدان شوند را تحریک کند. درنتیجه تاثیر استرس بر چرخه قاعدگی را نمی توان نادیده گرفت.
دوران شیردهی
بی نظمی قاعدگی در دوره شیردهی کاملا طبیعی می باشد.
نوسان وزن
کاهش یا افزایش شدید وزن تاثیر بسیار زیادی در تاخیر در پریود دارد. برخی از مشکلات مربوط به نوسان وزن مانند اختلالات خوردن ، بی اشتهایی و دیابت تاثر مستقیم بر چرخه قاعدگی دارد.
پیراموپز
پیراموپز یا مرحله قبل از ورود به یائسگی در بیشتر خانم های بالای 40 سال دیده می شود که می تواند منجر به تاخیر در قاعدگی شود.
ورزش های سنگین و فشرده
مصرف دارو
مصرف برخی از داروها یا شروع مصرف داروی خاصی می تواند عوارض جانبی همچون تاخیر در قاعدگی را به همراه داشته باشد.
اختلالات تیروئید
کم کاری یا پرکاری تیروئید می تواند در روند چرخه قاعدگی اختلال ایجاد کند.
همچنین بخوانید: انواع خونریزی در زنان
تاخیر در قاعدگی تا چند روز طبیعی می باشد؟
عقب افتادن پریود معمولا تا 5 روز طبیعی می باشد و از آن بیشتر می توان نشان دهنده تاخیر در قاعدگی شما باشد. یعنی اگر در یک ماه پریود عقب افتاده داشته باشید حدود 6 هفته پریود نشده اید.
درمان تاخیر در قاعدگی
برای درمان تاخیر در قاعدگی ابتدا باید علت این مشکل را مورد بررسی قرار داد و سپس با توجه به آن درمان صحیح را انتخاب نمود. علاوه بر راه های درمانی باید به سبک زندگی نیز توجه داشت و سعی کنید سبک زندگی سالمی داشته باشیم تا سلامت روح و روان خود را که وابسته به جسم می باشد تامین کنیم. برخی از روش های درمانی برای حل این مشکل عبارتند از:
1-مصرف دارو با تجویز پزشک باتوجه به علت تاخیر در قاعدگی
2-پرهیز از دخانیات
3-اجتناب از مصرف الکل
4-پرهیز از مصرف کافئین زیاد
5- دوری از استرس
6- اجتناب از قرص های ضد بارداری با مشورت پزشک
همچنین بخوانید: روش های پیشگیری از بارداری
غذاهایی که به درمان تاخیر در قاعدگی کمک می کند
برخی از مواد غذایی در کنار روش های درمانی برای تاخیر در قاعدگی می تواند بسیار کمک کننده باشد. بهتر است با مشورت پزشک خود از این مواد غذایی در کنار درمان خود استفاده نمایید. این مواد غذایی عبارتند از:
- آب هویج
- زعفران
- نعنا خشک
- رازیانه
- زردچوبه
- زنجبیل
- پاپایا
- مصرف ویتامین ” ث”
- آناناس
- انار
- برگ جعفری
- قهوه
- کنجد
درکنار درمان هایی که پزشک متخصص شما تجویز می کند و انتخاب سبک زندگی سالم ورزش نیز می تواند بیشترین تاثیر مثبت را در روند درمان داشته باشد. ورزش های سبک که با مشورت پزشک خود می ت.انید در برنامه روزا نه خود بگنجانید.
سخن پایانی
تاخیر در قاعدگی باید علت یابی شده و برای درمان اقدام کنید. برای بارداری سالم داشتن چرخه طبیعی قاعدگی بسیار مهم و ضروری می باشد. اگر در سنین باروری هستید و چرخه پریودی شما همیشه دچار اختلال است حتما علت را توسط پزشک متخصص زنان مورد بررسی قرار دهید تا از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کرده باشد.
برای تماس با مطب دکتر ناهید مظاهری ( دکتر زنان اصفهان )با تجربه درخشان 20 ساله در این حوزه با شماره زیر تماس بگیرید: