اگر به تازگی ازدواج کردهاید و برای شما و همسرتان فرزندآوری از اهمیت بالایی برخوردار است، مطالعه این مقاله را از دست ندهید! در چند سال اخیر سن ازدواج به دلایل مختلفی بالا رفته است. جوانان پس از ازدواج نیز به دلایل دیگری فرزندآوری خود را به تعویق میاندازند. اگر بدانید که افزایش سن چه تاثیری بر میزان باروری بانوان دارد در تصمیم خود تجدیدنظر خواهید کرد. در این مقاله قصد داریم تا شما را با بهترین سن برای بارداری آشنا نماییم و اثرات افزایش سن بر باروری را مورد بررسی قرار دهیم. همپنین برای دریافت مشاوره قبل بارداری میتوانید به دکتر مظاهری متخصص زنان و نازائی با سال ها تجربه و کارنامهای درخشان مراجعه نمایید.
نرخ میزان باروری رو به کاهش است!
هر زنی از 15 تا 49 سالگی قادر است تا باردار شود و فرزندی به دنیا بیاورد. آمارها نشان میدهد که در 8 سال اخیر نرخ تولد کودکان با کاهش قابل توجهی روبرو شده است. این امر به علل مختلفی از قبیل افزایش سن ازدواج، کاهش میل به فرزندآوری، افزایش خطرات ناشی از بارداری در سن بالا و سقط جنین رخ میدهد.
در گذشته در هر صد سال ۴ بار نسل جدید میشد یعنی متوسط سن فرزندآوری بانوان ۲۵ سال بوده است. در صورتی که در چند سال اخیر زنان با میانگین سنی ۳۵ سال اولین بار صاحب فرزند میشوند، یعنی در هر صد سال حدود ۲ تا ۳ بار نسل جدید میشود. در علم آمار به این پدیده کاهش عسلی میگویند یعنب با گذشت زمان نسلها بطور محسوسی کوچکتر میشوند و فاصله آنها نیز از هم بیشتر خواهد شد درست مانند قطرههای عسل که از قاشق به بیرون میریزند! اینجاست که به اهمیت بهترین سن برای بارداری پی خواهیم برد.
با چرخه باروری زنان بیشترآشنا شوید!
اسپرمهایی که قدرت باروری مردان به آنها وابسته است به طور مرتب در بدن آنها تولید میشوند، در صورتی که زنان از بدو تولد با تعداد تخمکهای مشخصی به دنیا خواهند آمد. این تخمکها در سن بلوغ فعال شده و دوره عادت ماهانه دختران با آزاد شدن آنها آغاز میشود. با افزایش سن علاوه بر کاهش تعداد تخمک، قدرت باروری آنها نیز کاهش پیدا میکند. به همین دلیل اطلاع از بهترین سن برای بارداری از اهمیت ویژهای برخوردار است.
بارداری در سن پایین ممنوع!
درست است که در قسمت قبل گفتیم که فعالیت تخمکهای زنان با رسیدن به سن بلوغ تقویت میشود اما بارداری در سنین پایین برای مادر بسیار خطرناک است. بارداری در سنین نوجوانی با خطراتی نظیر احتمال زایمان زودرس، افسردگی، افزایش آسیب پذیری جنین و کم خونی همراه است. همچنین نوجوانان در این سن با بحرانهایی هویتی و خودآگاهی متعددی روبرو خواهند شد. بارداری، زایمان و سختیهای فرزندپروری میتواند آسیبهای روحی جبرانناپذیری به آنها وارد کند.
بارداری در سن بالا ممنوع!
با افزایش سن، قدرت باروری زنان به شدت کاهش پیدا میکند. به همین دلیل در برخی موارد برای بارداری سریع باید تداخلات پزشکی صورت گیرد. بسیاری از زنان قادرند در سنین بالای 35 سال یا حتی 40 سالگی بارداری سالمی را تجربه کنند اما نمیتوان از عوارض بارداری در این سنین مانند نقایص مادرزادی، زایمان زودرس و چندقلوزائی چشمپوشی کرد. بنابراین اگر سن شما بیشتر از ۳۵ سال است، پیش از اقدام به بارداری آزمایشهای غربالگری قبل از تولد را به طور کامل انجام دهید. در این آزمایشات مشخص می شود که کودک شما تا چه اندازهای در معرض ابتلا به نقایص مادرزادی قرار دارد.
تا اینجا با سیستم باروری بانوان، خطرات بارداری در سنین پایین و بالا آشنا شدیم حال سؤال اینجاست که بهترین سن برای بارداری چه سنی است؟ با ما همراه باشید تا به این سؤال شما پاسخ دهیم.
بهترین سن برای بارداری!
بسیاری از متخصصین بر این باورند که بهترین سن برای بارداری دهه سوم زندگی است. از 25 تا 30 سالگی، سن ایدهآل برای بارداری بانوان است. در این سن زنان بارورتر هستند و شانس بارداری بیشتری دارند. در این دوره تعداد تخمک مرغوب بیشتری در دسترس هستند و خطرات بارداری در کمترین حد خود قرار دارند.
آمارها نشان میدهد که شانس بارداری در سن 25 سالگی پس از 3 ماه تلاش حدود 20 درصد است. در صورتی که این احتمال در سنین بالای 35 سال پس از 3 ماه تلاش به 12 درصد میرسد. پس از 40 سالگی این احتمال به شدت کاهش پیدا میکند و به حدود 7 درصد خواهد رسید.
هر زنی با حدود یک میلیون تخمک به دنیا میآید و پس از رسیدن به سن بلوغ و آغاز دورههای ماهانه این مقدار کاهش مییابد. در 25 سالگی تخمکها در بهترین و بالاترین سطح کیفی خود هستند، در 35 سالگی تعداد تخمکها به حدود 25000 عدد کاهش مییابد. با گذشت زمان علاوه بر کمیت، کیفیت تخمکها نیز کاهش می یابد. در 40 سالگی مشکلات کروموزومی بسیاری در تخمکها به وجود میآید به همین دلیل احتمال تولد نوزادانی با نقایص مادرزادی افزایش مییابد، به همین دلیل مشاوره قبل بارداری بسیار ضروری به نظر میرسد. معمولاً پزشک متخصص در بارداریهای بعد از ۴۰ سالگی آزمایشات و نظارت بیشتری برای بررسی عوارض احتمالی تجویز میکند.
اهمیت سن زنان در باروری
در بین همۀ عوامل مؤثر بر باروری تخمک، سن زن مهمترین عامل تأثیرگذار است و میتواند تمام عوامل دیگر را تحت تأثیر قرار دهد. به عنوان مثال دو خانم با شرایط سنی متفاوت را در نظر بگیرید، مسلماً در خانمی که سن بیشتری دارد میزان باروری به شدت کاهش پیدا کرده است و هیچ راهی برای رسیدن کیفیت تخمک به صورت قبل وجود ندارد.
توصیه میشود تا زوجین پس از ازدواج در اولین فرصت و در بهترین سن برای بارداری اقدام کنند و حداقل یک فرزند به دنیا بیاورند. زیرا تا قبل از تولد فرزند اول نمیتوان از سلامت جسمی و جنسی زوجین اطلاعات کاملی به دست آورد. در صورتی که بارداری را به تأخیر بیندازید ممکن است افزایش سن نیز به علل نازائی شما افزوده شود و دیگر راه برگشتی برای شما وجود نخواهد داشت.
سخن آخر
با توجه به مطالبی که به شما ارائه شد به کسانی که به تازگی ازدواج کردهاند توصیه میکنیم که بارداری خود را به تعویق نیندازند و حداقل اولین فرزند خود را در 25 تا 30 سالگی که بهترین سن برای بارداری است به دنیا بیاورند. در صورتی که نیاز دارید با یک متخصص مشورت کنید به شما توصیه می کنیم همین حالا با دکتر مظاهری تماس بگیرید. ایشان با سابقه ای درخشان و تجربه خود در حیطه زنان، زایمان و نازائی میتوانند شما را برای رسیدن به آرزوهایتان همراهی کنند.