آیا از مراقبت های بعد از عمل برداشتن رحم اطلاع دارید؟ وجود چه بیماریهایی منجر به برداشتن رحم میشود؟ آیا با هیسترکتومی آشنایی دارید؟ اینها ازجمله سوالاتی هستند که در این مطلب به آنها پاسخ خواهیم داد. چنانچه تمایل به کسب اطلاعات درباره موارد مطرح شده دارید، مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
چرا هیسترکتومی انجام میشود؟
در بسیاری از مواقع، زنان به دلیل مبتلا شدن به بعضی از بیماریها مجبور هستند رحم خود را با عمل جراحی بردارند. اینکه بخشی از رحم یا کل آن برداشته شود به تشخیص دکتر بستگی دارد. به عمل برداشته شدن رحم، هیسترکتومی نیز میگویند که در بعضی مواقع تنها راهحل درمان برخی بیماریها محسوب میشود.
در ادامه به معرفی چند مورد از بیماریهایی پرداخته شده است که تنها با عمل هیسترکتومی میتوان آنها را درمان کرد. طبیعی است که پس از انجام عمل فوق بایستی به مراقبت های بعد از عمل برداشتن رحم توجه ویژهای شود.
-
مبتلا شدن به سرطانهای زنانه
بعضی از سرطانها مانند سرطان تخمدان، سرطان رحم و دهانه رحم، سرطانهایی هستند که در احتمال ابتلای زنان به آنها بسیار بالا است. بسیاری از کسانیکه در حرفه دکتر زنان مشغول به فعالیت هستند معتقدند که بهترین راهحل درمانی برای این سرطانها، عمل هیسترکتومی است.
-
تومورهای خوشخیم در رحم
این احتمال وجود دارد که در داخل رحم تومورهای خوشخیم به وجود آیند که در اصطلاح پزشکی به آنها فیبروم میگویند. بیماری فیبروم با نشانههایی مانند خونریزی مداوم، احساس فشار در مثانه و درد در لگن به همراه است. قطعیترین و دائمیترین راهحل درمانی برای بیماری فوق، هیسترکتومی است. در چنین مواقعی بایستی به مراقبت های بعد از عمل برداشتن رحم توجه داشت تا بتوان با سرعت بیشتری به بهبودی کامل دست یافت.
-
آندومتریوز
بیماری آندومتریوز مربوط به رشد بافت پوشاننده داخل رحم که به آن آندومتر میگویند به خارج از رحم میباشد. این احتمال وجود دارد که بتوان این بیماری را با مصرف برخی از داروها بهبود بخشید. اگر نتوان با دارو یا برخی دیگر از روشهای درمانی این بیماری را درمان کرد آنگاه بایستی به انجام عمل هیسترکتومی روی آورده شود.
-
افتادگی رحم
افتادگی رحم به علت سست شدن رباطها و بافتهای حمایتی از آن اتفاق میافتد. این بیماری با عوارض گوناگونی همچون مشکل در حرکت روده، نداشتن اختیار در ادرار و فشار لگن به همراه است. استفاده از عمل هیسترکتومی در برخی از مواقع تنها راهحل درمان بیماری افتادگی رحم میباشد.
-
مشاهده خونریزی غیر طبیعی در واژن
آن دسته از بانوانی که سیکل قاعدگی نامنظم و یا بسیار طولانی دارند، چنانچه سایر روشهای درمانی در رفع این مشکل موثر واقع نشوند آنگاه با انجام هیسترکتومی میتوانند این مشکل را برطرف نمایند.
عمل هیسترکتومی و انواع آن
در بخش قبلی شما را با چند بیماری آشنا کردیم که درمان آنها با هیسترکتومی امکانپذیر است. همانطور که اشاره شد، لازم است به مراقبت های بعد از عمل برداشتن رحم آگاه بود تا بتوان پس از انجام عمل هیسترکتومی آنها را انجام داد. عمل هیسترکتومی چند نوع دارد که بهطور خلاصه به آنها اشاره میکنیم.
۱- گاهی مواقع با توجه به نوع بیماری و تشخیص پزشک، تنها به برداشته شدن رحم اکتفا میشود و تخمدانها در بدن باقی میمانند. در این نوع از عمل هیسترکتومی شاهد علائم یائسگی نخواهیم بود.
۲- گاهی مواقع لازم است تا علاوه بر رحم، لولههای رحمی و تخمدانها نیز برداشته شوند که به این نوع از عمل، عمل هیسترکتومی کامل میگویند.
مراقبت های بعد از عمل برداشتن رحم
بعد از آنکه عمل هیسترکتومی انجام شد، لازم است بهمنظور پیشگیری از عوارض این جراحی و بهتر شدن حال بیمار با سرعتی بیشتر، به مراقبت های بعد از عمل برداشتن رحم توجه داشت. مراقبت هایی که لازم است انجام شوند در زیر بهطور خلاصه ذکر شدهاند.
- بیمار نباید اشیاء سنگین را به مدت شش هفته پس از تاریخ عمل بلند کند.
- مطابق با دستور پزشک به مصرف داروهای ضد درد و آنتیبیوتیکها اقدام کند.
- راه رفتن به مقدار کم پس از عمل توصیه میشود.
- بیمار نبایست تا دو الی سه روز پس از عمل به تنهایی راه برود.
- ترشحات خونی از واژن به مدت یک هفته پس از عمل جراحی، طبیعی است اگر این ترشحات پس از گذشت یک هفته همچنان ادامهدار باشد بایستی به دکتر زنان مراجعه شود.
- اگر قرمزی در محل جراحی مشاهده کردید و یا نشانههایی همچون تب و لرز داشتید لازم است به پزشک خود مراجعه کنید.
صحبت پایانی
در این مطلب به ارائه توضیحاتی درباره عمل هیسترکتومی و انواع آن، معرفی برخی از بیماریهایی که با این عمل درمان میشوند و همچنین مراقبت های بعد از عمل برداشتن رحم پرداخته شد. بدونشک با داشتن اطلاعات مفید درباره انواع اعمال جراحی زنان میتوان خود را از استرسهای مربوط به آنها دور کرد.
در صورت نیاز به دریافت نوبت میتوانید همین حالا از طریق روشهای ارتباطی موجود با ما تماس برقرار کرده و نوبت خود را رزرو کنید. در پایان توصیه میکنیم مقاله « شپش عانه چیست و چگونه درمان میشود» را نیز مطالعه فرمایید.