آیا میدانید بالاترین سن برای بارداری چه سنی است؟ امروزه سن ازدواج در کشور ایران بسیار بالا رفته است. این امر به دلایل مختلف مانند شرایط سخت اقتصادی، نرخ بالای بیکاری، تنوعطلبی دختران و پسران جوان، عدم تعهد و آماده نبودن سایر زمینههای فرزندآوری رخ داده است. به همین دلیل برای بسیاری از بانوان یا حتی آقایان این نکته اهمیت پیدا کرده است که تا چه سنی خانمها میتوانند باردار شوند؟ در این مطلب قصد داریم تا شما را با چرخه باروری زنان، کمترین، بهترین و بیشترین سن مناسب برای بارداری آشنا کنیم.
با سن باروری زنان آشنا شوید!
زنان قادر هستند در سنین بین اولین عادت ماهیانه (حوالی بلوغ) تا زمان یائسگی (توقف عادت ماهیانه) یعنی بین حدود ۱۲ تا ۶۱ سالگی باردار شوند. همانطور که میدانید هر زنی با تعداد مشخصی تخمک به دنیا خواهد آمد. این تخمکها تا زمان بلوغ غیرفعال هستند و پس از آغاز اولین پریودی به صورت متناوب و ماهانه حدود یکی یا چند تخمک آزاد میشود.
با وجود اینکه تا زمان یائسگی تخمک فعال در تخمدان زنان وجود دارد اما معمولاً با گذر زمان کیفیت آنها کاهش و شانس بارداری نیز کاهش پیدا میکند. همچنین ممکن است که زنان 61 ساله باردار شوند اما بارداری پر خطر و عوارض جانبی بسیاری برای آنها به همراه دارد.
سن چه تأثیری بر قدرت باروری دارد؟
قبل از معرفی بالاترین سن برای بارداری ابتدا شما را با تأثیرات افزایش سن بر قدرت باروری آشنا میکنیم. همانطور که به آن اشاره شد زنان با تعداد تخمکهای مشخصی به دنیا میآیند. تعداد این تخمکها در بدو تولد در حدود ۲ میلیون است. پس از آغاز بلوغ به مرور تعداد تخمکها کاهش مییابد به طوری که تقریباً در سن ۳۷ سالگی، حدود ۲۶ هزار تخمک در تخمدانها باقی میماند. این تعداد قبل از سن ۶۱ سالگی به هزار تخمک تقلیل مییابد.
درست است تعداد هزار تخمک هم کم به نظر نمیآید اما باید این را نیز در نظر گرفت که کیفیت این تخمکها با گذر زمان به شدت کاهش پیدا کرده است. در نتیجه احتمال به وجود آمدن ناهنجاریهایی مانند اندومتریوز و ناهنجاریهای لولههای رحمی در بارداری افزایش پیدا میکند.
با توجه به تمام عواملی که تا کنون ذکر کردهایم میتوان گفت که بهترین سن برای بارداری از 25 تا 32 سالگی است. پس از آن قدرت بارداری در سنین بالای ۳۲ سال روند کاهشی پیدا خواهد کرد. میتوان گفت از 37 سالگی کاهش قدرت باروری با سرعت بیشتری انجام میشود.
شانس بارداری در سنین مختلف چقدر است؟
همانطور که قبلاً هم به آن اشاره شد با افزایش سن کیفیت تخمکها کاهش پیدا میکند و شانس باروری نیز با کاهش شدیدی روبهرو خواهد شد. به طور میانگین شانس بارداری پس از 3 ماه تلاش در سنین مختلف بدین ترتیب است:
- سنین زیر ۳۰ سالگی: ۸۵ درصد
- از 30 تا 35 سالگی: ۷۵ درصد
- بالاتر از 35 سالگی: ۶۶ درصد
- تا 45 سالگی: ۴۴ درصد
بالاترین سن برای بارداری کدام است؟
صادقانه بخواهیم بگوییم شانس بارداری یک زن در حوالی یائسگی او بسیار کم است و بارداری در این سن اتفاق بسیار نادری است. به طور طبیعی بالاترین سن برای بارداری زنان بدون استفاده از روشهایی مانند IVF تا 45 سالگی است.
البته در صورتی که تخمدانها و رحم سالم باشند منعی برای بارداری پس از 45 سالگی نیز وجود ندارد اما خطرات و عوارض بارداری و زایمان برای این افراد بیشتر از سایرین است. شانس ابتلا به بیماریهایی مانند سقط جنین، مشکلات کروموزومی، فرزندان چندقلو، دیابت بارداری، فشارخون بالا، زایمان زودرس و وزن کم نوزاد در هنگام تولد در این سن بیشتر است.
چگونه بعد از 45 سالگی باردار شویم؟
درست است که بالاترین سن بارداری طبیعی در زنان 45 سالگی است اما میتوان با استفاده از فریز تخمک و سپس لقاح مصنوعی و انجام IVF شانس بارداری را افزایش داد. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با یک دکتر زنان متخصص و متبحر مشورت نمایید.
اگر در حال حاضر تمایلی به بارداری ندارید میتوانید در سنین اوج تخمکگذاری، تخمک سالم خود را فریز نمایید. سپس در زمانی که تصمیم به بارداری گرفتید آن را با اسپرم لقاح داده و به روش IVF داخل رحم قرار دهید. درست است که فریز تخمک، حاملگی را تضمین نمیکند اما شما را مطمئن میکند که در هنگام نیاز تخمک سالم در دسترس خود دارید.
سخن آخر
در این مقاله شما را با چرخه باروری زنان آشنا کردیم، بالاترین سن برای بارداری در زنان 45 سالگی است. بارداری در سنین بالاتر از 45 سالگی به دلیل افزایش احتمال بروز مشکلات کروموزومی باید زیر نظر دکتر زنان و مشاوره قبل از بارداری و تستهای غربالگری انجام شود.
همچنین میتوانید با فریز تخمک خود و به روش IVF شانس بارداری خود را افزایش دهید. در پایان ذکر این نکته خالی از لطف نیست که بارداری در سنین پایین نه تنها از نظر جسمانی به نفع زنان است بلکه از نظر روحی نیز برای آنها سادهتر خواهد بود. انرژی، صبر و حوصله مادران جوانتر بسیار بیشتر از مادران با سن بالا است.